Home » Sound Advice Blog » 5.1 Surround & Dolby Atmos aansluiten

5.1 Surround & Dolby Atmos aansluiten

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 09:00

In deze Sound Advice Blog gaan we in op het plaatsen, aansluiten en instellen van een gemiddelde 5.1 & 5.1.2 Surround set. 

 

Eerst leggen we de verschillen uit tussen de diverse systemen en daarna lopen we de aansluitingen samen door aan de hand van de tekening hiernaast.

Wat zijn 5.1 en 5.1.2 ?

Vaak hoor je deze termen en vraag je je misschien af wat dat nu precies is, dat leggen we je kort uit.

 

5.1 Surround

5.1 staat voor 5 luidsprekers ( 2  front, 1 center , 2 surround ) en 1 subwoofer. Dit is de meest gebruikte configuratie bij Home Surround systemen en alle Surround systemen ondersteunen dit.

De luidsprekers in een 5.1 systeem omvatten ( zie tekening ) : 

 • SW : Subwoofer
 • C: Center
 • FL: Front Links
 • FR: Front Rechts
 • SL : Surround Links
 • SR : Surround Rechts

 

Met deze selectie aan luidsprekers kun je een standaard Surround set samenstellen. De plaatsing daarvan ligt enigszins vast maar zelden of nooit komt dit exact overeen met de tekening. Dit is normaal.

5.1.2 Surround

5.1.2 staat voor 5 luidsprekers ( 2  front, 1 center , 2 surround ) , 1 subwoofer en 2 hoogte-surround luidsprekers. Dit is een modernere versie die veel gebruikt wordt bij Dolby Atmos opstellingen.

De luidsprekers in een 5.1.2 systeem omvatten ( zie tekening ) : 

 • SW : Subwoofer
 • C: Center
 • FL: Front Links
 • FR: Front Rechts
 • SL : Surround Links
 • SR : Surround Rechts
 • FPL: Front Presence Links
 • FPR: Front Presence Rechts

 

Met deze selectie aan luidsprekers kun je een standaard Dolby Atmos Surround set samenstellen. 

Noot:  Soms wordt dit ook wel eens ( abusievelijk ) een 7.1 surround set genoemd. Dat is niet juist. 7.1 betekend namelijk dat er 7 primaire luidsprekers aanwezig zijn en geen hoogte luidsprekers. 7.1 heeft namelijk nog twee extra surround luidsprekers achter, de SBL en SBR op de tekening.

Plaatsing van jouw Surround set

De plaatsing van een surround set bepaald voornamelijk het effect ervan. Bij de plaatsing hou je je het beste zoveel mogelijk aan de opstelling zoals op de tekening bovenaan deze Blog.  Ga als volgt te werk.

 

 1. Plaats de FL & FR Front luidsprekers, stel deze zo op dat ze op gelijke afstand van jouw scherm staan en lichtelijk naar binnen gedraaid zijn, richting de luister positie. Voor de puristen, rond de 30 Graden hoek.
 2. Plaats de C: Center luidspreker, deze plaats je bij voorkeur onder of boven het scherm. De Center geeft 80% van alle spraak weer uit een film of andere surround bron.
 3. Plaats de SL & SR surround luidsprekers. Deze staan bij voorkeur op ongeveer 1.00 tot 2.00 meter afstand en iets achter de luister positie opgesteld, wederom onder 20 graden indien mogelijk. In Nederland hebben wij echter vaak ons bankstel tegen de muur aan staan, dus zul je de luidsprekers links en rechts naast de bank moeten ophangen aan de muur, in dat geval.
 4. Plaats de SW subwoofer. Deze wordt veelal links of rechts naast de FL / FR front luidspreker geplaatst. Afhankelijk van de indeling van jouw woonkamer. Let hierbij op dat plaatsing links of rechts verschil kan geven in de beleving van het laag, mede onder invloed van jouw woonkamer indeling. Experimenteer hiermee om de beste positie te vinden. 

Subwoofer optimalisatie

Een subwoofer is zeer bepalend in de ervaring van Surround, ook al geeft deze slechts de lage tonen weer. Deze lage tonen hebben namelijk de eigenschap om zich - door hun frequentie en gedrag - als een grote bak met water overal omheen en tussendoor te wurmen. Daarbij zijn ze dan niet meer " directioneel " wat zoveel inhoudt als dat de lage tonen door hun gedrag geen invloed hebben op het stereo of surround beeld.

Het plaatsen van een tweede subwoofer - wat je soms ziet - is puur een verhoging van de hoeveelheid lage tonen in de ruimte en heeft geen invloed op het stereo/surround effect qua kanaalscheiding.

 

TIP: Wil je meer lage tonen in je woonkamer, plaats dan de subwoofer eens in de hoek van je kamer. Hoe meer hij in de hoek staat, des te meer worden de lage tonen door jouw kamer vanzelf versterkt. Dit is te wijten aan de reflecties die in de hoek optreden en kunnen gemiddeld +3 tot +6 dB versterking geven van het laag.

 

 

Dolby Atmos Hoogte Effecten

Bij Dolby Atmos worden additionele surround effecten aangeleverd via een separaat kanaal, het " hoogte kanaal " wat in de audiomix verwerkt zit die door jouw AV-receiver gedecodeerd wordt naar de diverse kanalen. Alleen bij een echt Dolby Atmos signaal zullen deze additionele luidsprekers dus effect hebben.

 

Het effect wat je uit een set Dolby Atmos luidsprekers krijgt is zeer beperkt. Als je er naar luistert zul je alleen mid-hoog, echo en reflecties van geluid horen. Net zoiets als de echo die je hoort als je in een grote kamer in je handen klapt. Die reflecties zijn precies wat Dolby Atmos toevoegt. Niet meer, niet minder.

 

Dolby Atmos wordt in bioscopen via een grote groep van speciale luidsprekers weergegeven. Voor thuis gebruik heeft men echter die " Array" aan luidsprekers samengevoegd tot een stereo kanaal met effecten, deze hoor je via de luidsprekers FPL en FPR. 

 

Om het effect zoveel mogelijk de natuurlijke weergave te laten benaderen dienen deze luidsprekers op ten minste 180 cm van de vloer opgehangen te worden en in lijn met de front luidsprekers.

 

Noot: Het plaatsen van extra RPL ( Rear Presence Left ) en RPR ( Rear Presence Right ) heeft soms additioneel effect, maar dit wordt veelal door de fabrikant van de receiver "aangemaakt" gebaseerd op de FPL en FPR signalen en omvat slechts een vertraagde weergave van deze signalen. In Dolby Atmos signalen vanaf jouw Bluray bijvoorbeeld zitten geen separate RPL en RPR signalen. Wees hierop berekend ! 

 

In een andere blog, gaan we in op het meten van de afstanden en instellen daarvan.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.