Home » Sound Advice Blog » 8 Tips voor het kopen van nieuwe luidsprekers

8 Tips voor het kopen van nieuwe luidsprekers

Gepubliceerd op 5 juli 2019 13:22

8 Tips voor het kopen van nieuwe luidsprekers

In de afgelopen maanden hebben we al veel klanten mogen adviseren bij de aanschaf van nieuwe luidsprekers. Uit deze ervaringen en de reacties hierop van onze klanten hebben we de volgende 8 regels samengesteld. Ze zullen niet altijd allemaal toepasbaar zijn, maar ze vormen een goede basis.

1. Waarom wil je nieuwe luidsprekers ?

Om te bepalen welke luidsprekers je wilt, is het verstandig om eerst te bepalen waarom je nieuwe luidsprekers wilt kopen.

Dat kan om velerlei redenen zijn zoals ; versleten, te laag vermogen, klinken niet fijn meer, kapot, uitgedroogd, defect, etc etc. Daarin ligt de basis van jouw reden om nieuwe luidsprekers te willen kopen.

2. Wie of wat zijn je meest geliefde artiesten of albums.

Na vele jaren van muziek luisteren heb je een verzameling van favoriete nummers in je hoofd zitten die je het liefste hoort, maak een selectie voor jezelf van 10 nummers die je helemaal kent. Ga die nummers beluisteren op de nieuwe speakers die je wilt kopen.

In onze showroom maken wij gebruik van Deezer HiFi waarin we uit 50 miljoen nummers kunnen kiezen, de kans is dus heel groot dat we jouw favoriete nummer, uitvoering en uitvoerende direct kunnen afspelen.

3. Meet de kamer op.

Luidsprekers worden gemaakt met een vooraf bepaald volume. Dat wil zegen, dat de grootte van de kamer waarin de luidspreker komt te staan, bepalend is voor de grootte van de luidspreker die je het beste kunt plaatsen, een verkeerd bemeten luidspreker zorgt ervoor dat je niet kunt genieten van de muziek en films zoals je dat bedoeld had. Hierin spelen ook de kosten een grote rol.

 

Begin dus met het opmeten van de kamer. Rond dat af op hele meters.

Bijvoorbeeld 7.20 m tr x 6.23 meter wordt 7,5 x 6 meter.

4. Omschrijf de inrichting.

Maak een notitie - of beter nog maak foto's - van jouw inrichting. Door deze foto's te maken kun je met jouw leverancier, Sound Advice natuurlijk  :-) , overleggen over welke luidsprekers het beste passen bij jouw inrichting, zowel qua kleur en stijl als qua vermogen en formaat van de luidsprekers.

 

Zo komen we samen met u uit op de meest ideale set voor uw kamer en passend bij uw wensen en budget.

5. Welke versterker / AV receiver wil je ?

Bepaal voor jezelf welke soort en wel type versterker of AV receiver je wilt. 

 

Stereo
Ben je een liefhebber van stereo muziek, luister je zelden of nooit naar meerkanaals opnamen, kijk je geen of nauwelijks films, dan is een goede stereo AV versterker afdoende en heb je aan 2 luidsprekers voldoende .

 

Surround

Ben je een fervent liefhebber van films, meerkanaals opnamen en audio, dvd's blurays en meer, dan is een Klipsch surround set voor jou de oplossing in combinatie met een goede kwaliteit Home Cinema Av Receiver.

6. Bepaal de soort vloer en wand.

De soort vloer die je hebt is mede bepalend voor de kwaliteit van het geluid wat je luidsprekers weergeven, met name de bas wordt veel door de vloer beïnvloed. Zo zul je bemerken dat bij harde vloeren de bas veel gereflecteerd wordt en boekerig kan gaan klinken. Bij vloerbedekking is dat veel minder en werkt de vloerbedekking als demper. Heb je harde vloeren en wil je die ' zachter " maken, voeg dan bijvoorbeeld een vloerkleed toe in het zitgedeelte, dan kun je vaak al veel profijt behalen.

 

Harde vloeren

Dit zijn vloerbedekkingen van parket, hout, steen, metalen, kunststoffen en andere harde materialen.

Hoewel vaak makkelijk in het onderhoud zijn harde vloeren erg slecht voor de akoestiek in de kamer en zul je met harde vloeren een scheller geluid houden.


Zachte vloeren

Dit zijn vloerbedekkingen van :  tapijt, tapijttegels , vloerkleden, kurk, sommige vinyl soorten.

Zachte objecten zullen het geluid uit jouw luidsprekers absorberen en dat reduceert ( ongewenste ) reflecties aanzienlijk.

7. Kies je luidsprekers

Net als punt 5 weer de vraag, wat wil je beluisteren ?

 

Als je veel in stereo weergave beluisterd kun je voor hetzelfde budget vaak mooiere en betere speakers zoals bijvoorbeeld de Klipsch RF-7 III aanschaffen, in plaats van een complete surround set met 5 of 7 luidsprekers.

 

Luister je veel naar multikanaal muziek, kijk je veel films, dan is de Reference Premiere Series, de RP Series dus, voor jou de ideale oplossing.

Maakt het jou niet veel uit, luister je naar van-alles-en-nog-wat, heb je een gelimiteerd budget maar wil je wel de kenmerkende Klipsch Sound, pak dan de Klipsch Reference Base Series, een prima speaker, geheel naar Klipsch maatstaven, met een hoge gevoeligheid en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding waar je nog jaren plezier van zult hebben.

8. Geef iets meer uit om echt te genieten.

Het aanschaffen van nieuwe luidsprekers, zeker de luidsprekers van Klipsch, is een gezonden bezigheid, je wordt er blij van, je hersenen geven extra stofjes af waardoor je een euforisch gevoel krijgt, zeker van het beluisteren van Klipsch luidsprekers. Wij kunnen het weten, want wij zijn inmiddels verslaafd aan die stofjes ( endorfine )  ;)

Wees gerust, het is niet schadelijk voor je...zelfs gezond !  Het verlaagd stress en geeft een gelukkig gevoel. Dat gevoel wil je vasthouden, niet alleen net na de aankoop, maar ook in de jaren daarna. Wees daarom niet te "zuinig" bij het bepalen van jouw keuze, laat voornamelijk je hart en je gevoel je leiden, kijk daarna pas naar het prijskaartje.

De reden hiervoor is dat we te vaak mensen zien die luidsprekers willen kopen op basis van een bedrag wat ze in de zak hebben, maar dat is een verkeerde instelling. Koop luidsprekers die bij je passen, zowel qua formaat als geluid, klank en algeheel gevoel erbij. Voor ons maakt het echt niet uit wat je koopt, als jij maar helemaal tevreden bent met je aankoop. Dat kan dus inhouden dat je minder hoeft uit te geven dan je verwacht had, maar andersom kan ook, dat je eigenlijk iets meer uitgeeft dan je van plan was. Die meer investering verdient zich echter in de kortste tijd terug in jouw gevoel en blijdschap die blijft voortduren na de aanschaf.

 

Vraag daarom in onze showroom naar een passend advies voor jouw situatie en durf gerust een budget te noemen, dan gaan we samen op zoek naar iets wat past bij jouw wensen,. jouw muziek,. jouw inrichting en jouw budget.

 

Tot gauw in onze showroom !


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.