Home » Sound Advice Blog » Speakers inspelen, hoe doe je dat ?

Speakers inspelen, hoe doe je dat ?

Gepubliceerd op 2 juni 2019 om 09:33

Veel audio specialisten zweren erbij, het inspelen van een speaker, maar waarom en wat gebeurd er ?

Waaruit bestaat een speaker

Een speaker is een mechanisch ding en  bestaat uit voornamelijk deze onderdelen;

  • een metalen of aluminium frame om de speaker in en mee te monteren
  • een flexibele rand van schuim of rubber
  • een conus die van verschillende materialen gemaakt kan zijn
  • een spoel van koperdraad die onderaan de conus bevestigd zit
  • een tweetal aansluitpunten die aan de spoel bevestigd zitten
  • een grote magneet aan de achterzijde

 

Al deze onderdelen werken samen om de speaker zijn werk te laten doen.

Hoe beweegt een speaker

Jouw versterker stuurt, als je muziek afspeelt, een spanning naar jouw speakers. Die spanning zorgt ervoor dat de spoel in de speaker een magnetisch veld opwekt. Dit heeft als effect dat het magnetische veld , mede door de magneet achterop, meer of minder gelijk wordt. We weten van magneten dat gelijke polen elkaar afstoten. De spoel in de speaker wordt door de spanning die erop komt te staan steeds meer en minder sterk weggedrukt door het magnetisme waardoor de spoel de conus naar buiten laat bewegen.  Dit wekt een trilling op die door de lucht verder getransporteerd wordt naar onze oren.

 

Rubber rand

De rubber rand in de speaker ( zie afbeelding ) is flexibel en , zoals met veel dingen, als iets vaker gebruikt wordt, wordt het flexibeler, zeker in de mechanische techniek. Is de speaker net nieuw dan is deze rand nog wat stug. Door de speaker "in te spelen" zorg je ervoor dat de rand soepeler wordt en daardoor bij minder vermogen al sneller de speaker laat reageren wat op zijn beurt de dynamiek van de speaker ten goede komt.

 

Spoel gedeelte

Het gedeelte waar de spoel zit is veelal beschermd door een netje, Klipsch spreekt van een " spider " .
Dit netje beschermd de spoel tegen stof en rommel. Daarnaast heeft dit deel een verende werking die , samen met de rubber rand, de conus laat bewegen en op zijn plaats houdt.

 

Speaker inspelen

Hoe speel je dan een speaker in ?

Eigenlijk is dat heel eenvoudig, gewoon aansluiten en muziek aan zetten. 

Zet die muziek gerust wat harder dan wat je normaliter zou doen. Nee, niet meteen het volume op 12 zetten, maar gewoon net iets boven het gemiddelde. 

 

Laat de speaker ongeveer 100 uur inspelen en je zult bemerken dat de diepte en dynamiek van de speaker langzaam gaat toenemen. 100 uur is ongeveer 14 dagen x 8 uur per dag. Als je dus niet de hele dag door de radio aan hebt staan, kan het inspelen wel tot een maand of zelfs twee maanden duren.

 

Welke muziek is het best om in te spelen ?

De soort en type muziek om in te spelen hangt af van jouw wensen. Er is feitelijk geen goede of slechte muziek om een speaker in te spelen. Wel zul je bemerken dat bij Full Range speakers zoals de Klipsch boekenplank en Klipsch vloerstaande speakers, deze beter tot hun recht komen als je goede opnamen afspeelt, dus geen mp3 maar een mooie CD of elpee.

 

Wat is jouw favoriete muziek om je speakers in te spelen ? Laat het hieronder weten !


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Rinse
een jaar geleden

Amused to death van Roger Waters.