Home » Sound Advice Blog » Speaker gevoeligheid, wat betekent dat ?

Speaker gevoeligheid, wat betekent dat ?

Gepubliceerd op 10 mei 2019 om 10:33

Van een luidspreker staan vaak vele kenmerken vermeld in de webshop, zo ook bij Sound Advice, maar een van de weinige kenmerken die echt veel zeggen over een speaker, wordt vaak over het hoofd gezien, de gevoeligheid.

 

Speaker gevoeligheid ?

De gevoeligheid van een luidspreker geeft aan hoeveel geluidsdruk (SPL)  een speaker kan genereren bij een vaststaand vermogen. Dit wordt doorgaans gemeten door een gestandaardiseerd ingangssignaal in te sturen in een geijkte versterker die, bij signaal invoer van 2,83 volt een maximaal vermogen af geeft van 1 Watt.

Bij dit vermogen van 1 watt genereert de speaker een bepaalde hoeveelheid geluidsdruk ( SPL ) wat gemeten wordt in decibel ( dB ) . Hoe hoger het aantal decibel wat bij die 1 watt gegenereerd wordt, des te hoger is de gevoeligheid van de speaker. SPL is overigens een engelse term voor dezelfde waarde. Sommige luidspreker fabrikanten gebruiken soms SPL in plaats van dB. 

Hieronder wordt dit nog wat nader uitgelegd.

Klipsch woofer

 

Metingen

Nu we weten welk signaal en vermogen er gebruikt wordt om een luidspreker te testen, kunnen we dus ook metingen gaan verrichten naar de efficiëntie van de luidspreker. Deze metingen worden gedaan in een speciale geluiddichte kamer die met speciaal schuim in punten en hoeken is ingedeeld. Deze kamers garanderen een geluidsdichtheid van 99,9%, je hoort dus helemaal niets in zo'n kamer.

In deze kamer wordt de luidspreker opgesteld en op exact 100 cm afstand wordt een zeer gevoelige en geijkte meetmicrofoon geplaatst . Het aantal decibel wat deze meetmicrofoon aangeeft wordt dan genoteerd als de gevoeligheid van de speaker in Decibel. 

 

Meer geluid = meer vermogen?

Bij een luidspreker wordt de sterkte van het geluid uitgedrukt in decibel ( dB ) . Natuurkundige principes dicteren dat voor elke verdubbeling van het hoorbare vermogen er een verhoging van die geluidsdruk optreedt van + 3 dB. Dit hoeft niet te betekenen dat wij, middels onze oren, deze verdubbeling ook zo ervaren.

Voorbeeld:  Speaker van 88 db gevoeligheid.

In de tabel hiernaast hebben we een lijstje opgesteld , gebaseerd op de eerder genoemde standaard luidspreker van 88 dB. Om diezelfde luidspreker bijvoorbeeld 97 dB te laten weergeven op 100 cm gemeten, moeten we zoals je ziet al 8 watt insturen.

Bekijk nu de tabel. Links zie je de gevoeligheid en rechts daarvan de hoeveelheid vermogen die jouw versterker moet genereren om die hoeveelheid dB ( SPL ) te kunnen genereren. Bij elke 3 dB versterking moet er dus 2 x zoveel vermogen ingestuurd worden.

Andersom kun je dan ook stellen dat wanneer de gevoeligheid van een luidspreker hoger is, dat je dan dezelfde hoeveelheid geluidsdruk krijgt met een minder zware versterker.

Geluiddichte kamer van Klipsch

Volume in dB Vermogen
88 dB 1 Watt
91 dB 2 Watt
94 dB 4 Watt
97 dB 8 Watt
100 dB 16 Watt
103 dB 32 Watt
106 dB 64 Watt
112 dB 128 Watt
115 dB 256 Watt

Wat kun je hier nou mee ?

 

Wel, als je gaat shoppen voor nieuwe speakers, dan kun je jezelf een hoop geld en kosten besparen door te kijken naar de gevoeligheid van de speakers die je wilt kopen. 

Stel je wilt een nieuwe set Klipsch RP-6000 vloerstaande speakers kopen.

Die hebben een gevoeligheid van  98 dB volgens Klipsch metingen. Als je dit gaat bekijken in de tabel hierboven, dan zie je dat jouw versterker dus 8 Watt zou moeten weergeven om je huidige speakers van 88 dB even hard te laten klinken als de Klipsch RP-6000 bij slechts 1 Watt.

Denk daar even rustig over na . Dan zul je ook inzien dat het kopen van een zwaardere versterker met heel veel vermogen niet altijd de oplossing zal kunnen bieden voor jouw probleem met je speakers. Zolang jouw speakers de zwaardere versterker aan kunnen is er op zich niet zoveel aan de hand, maar je moet wel weer enkele honderden euro's uit geven om net iets meer geluid te krijgen. Is dat wel verstandig ?

 

Topsy Turny

Andersom kun je het ook bekijken natuurlijk !

Hiernaast hebben we de situatie omgedraaid. Hoeveel vermogen moet jij in jouw huidige speakers met 88dB stoppen om bijvoorbeeld de RP-6000 Vloerstaande speakers met 98 dB te evenaren ?

 

Je ziet dat dit 8 keer zoveel is !

 

Wil je jouw speakers eens naast onze Klipsch speakers testen om te vergelijken, neem dan contact op om een afspraak hiervoor te maken in onze showroom.

Je bent van harte welkom !

Volume in dB Vermogen in Watt
97 dB 1 Watt
94 dB 2 Watt
91 dB 4 Watt
88 dB 8 Watt
85 dB 16 Watt
82 dB 32 Watt

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.