Home » Sound Advice Blog » 7 Gouden Subwoofer Regels

7 Gouden Subwoofer Regels

Gepubliceerd op 31 maart 2019 10:00

Regelmatig krijgen wij vragen van onze klanten over de beste manier om hun subwoofer aan te sluiten en te plaatsen. Hieronder tref je de 7 Gouden Regels aan voor jouw subwoofer !

1. Plaatsing

Allereerst is de juiste plaatsing van jouw subwoofer essentieel. In veel set-up's tref je de subwoofer aan in een hoek of pal naast de front speakers. Veel mensen gebruiken ook slechts 1 enkele subwoofer. Dat is niet ideaal, maar in geval u zo'n installatie heeft toch enkele plaatsingstips.

 

Enkele Subwoofer

Voor de meest ideale subwoofer plaatsing, bij gebruik van een enkele sub, kan men de enkele sub het beste pal onder de center speaker plaatsen. Zodoende staat de Subwoofer gecentreerd en kan de bas uit de subwoofer overal heen in gelijke hoeveelheden. Bij plaatsing links of rechts in de kamer zal het laag tegen de bank, de pootjes van uw stoel of tafel opbotsen, dit kan nadelige gevolgen hebben en kan zelfs deuken achter laten in uw meubilair .

 

Dubbele Subwoofer

De plaatsing van een dubbele subwoofer is de meest ideale set-up. Mede omdat in de geluidssignalen van nu vaak ook stereo panning wordt verwerkt in het subwoofer kanaal. Plaats deze twee subwoofers dan ook elk in een hoek van uw kamer en draai deze onder een hoek van 45 graden naar u toe, dat u " precies in het midden " zit.

2. Stroom toevoer

De stroom toevoer is bij een subwoofer ook zeer belangrijk. Door gebruik te maken van de verkeerde stroom kan uw subwoofer niet de juiste vermogens leveren en zal de subwoofer 'ziek' gaan klinken. Dat betekend dan dat uw subwoofer verkeerde stroom krijgt, vaak ook vervuilde stroom . Sluit daarom uw subwoofer aan op een directe aansluiting van uw lichtnet. Daarmee bedoelen we dus geen lampen of andere apparaten op hetzelfde stopcontact aansluiten als waar uw subwoofer op is aangesloten. Lampen hebben de neiging om overtollige stroom terug te duwen richting stopcontact waardoor een verdubbeling van de lichtfrequentie ontstaat in het stopcontact, uw subwoofer kan hiervoor gevoelig zijn.

De Klipsch subwoofers zijn allen extra beschermd hiertegen.

3. Subwooferkabel

De juiste subwoofer kabel is van groot belang. Kies hiervoor altijd de dikste en duurste kabel die u kunt vinden. Een goede subwoofer kabel is ogeneer 1 a 2 cm dik en hoe verder uw subwoofer van uw set vandaan staat des te dunner moet de kabel zijn, eigenlijk net als bij een CV installatie . Daar wordt, naar mate de afstand die overbrugd moet worden, steeds dunnere buis gebruikt om de druk hoog te houden.

Dat geldt ook voor uw subwoofer signaal. Deze dient een interne elektronische druk te hebben van minimaal 1 Atmosfeer.

Dit kunt u zelf moeilijk meten, daarom hebben we deze 7 Gouden Regels samengesteld. Dus bij meer dan 3 meter afstand dient uw kabel 0,5 cm dik te zijn en bij afstanden groter dan dat zelfs 0,25 cm dik. Dunner adviseren wij niet omdat er dan te weinig signaal aankomt bij de subwoofer.

4. Plaatsing subwoofer kabel

Net als de dikte van de kabel essentieel is, is ook de plaatsing van uw subwoofer kabel essentieel.

Leg uw subwoofer kabel altijd in bochtjes neer zodat de signalen natuurlijk kunnen vloeien, maak geen scherpe hoeken.

Bij gebruik van te scherpe hoeken kunnen de elektronen in de kabel uit de bocht vliegen en buiten de kabel terecht komen. Dit kan brandplekken op uw vloerbedekking geven.

 

Plaats geen objecten op- uw subwoofer kabel, deze kunnen de signalen blokkeren doordat de kabel wordt dichtgeknepen.

5.Plaatsing AV Receiver

De plaatsing van uw AV Receiver is ook uitermate belangrijk voor de juiste basweergave.

Plaats uw AV Receiver altijd hoger dan uw subwoofer. De reden hiervoor is dat de subwoofer signalen  moeten vloeien van uw AV Receiver naar uw subwoofer.  

 

Door uw AV receiver hoger te zetten zorgt u ervoor dat de zwaartekracht invloed kan uitoefenen op uw subwoofer signaal en dit signaal door de natuurlijke drukverschillen, zonder belemmeringen, bij de subwoofer kan aankomen. 

Als uw AV Receiver lager staat dan de subwoofer, zal de AV Receiver harder moeten werken om het signal bij de subwoofer te krijgen, dit resulteert in " pompen" en het warm worden van uw AV Receiver.

6. Instellingen

Qua instellingen is het aansluiten van een subwoofer eigenlijk heel makkelijk. In uw installatie stelt u alle speakers in op SMALL en stelt u de CROSSOVER in op 100 Hz.  Dat houdt in dat alles onder de 100 Hz door uw subwoofer wordt weergegeven, alles daarboven gaat naar uw speakers. Snel en eenvoudig in te stellen zonder veel moeite.

7. Luisteren

Als laatste tip geven wij u dit nog mee.

 

Geloof niet alles wat u ziet of leest.

Wij wensen u nog een fijne .
1 APRIL 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

jo boreas
8 maanden geleden

hoi ik ben jo en heb al jaren een rel t5 subwoofer bij mij home cinema set inderdaat lees ik veel berichten over het opstellen van je subwoofer natuurlijk ik het zo dat de ene kamer niet is als de andere ook lees ik over twee subwoofers allemaal mooi en wel maar ik moet zeggen dat ik er weinig problemen mee heb zelf gebruik ik de sub alleen bij films en met muziek niet omdat mijn speakers dit voldoende kunnen zonder sub.ik heb wel eens geluisterd met duurdere kabels maat vond niet dat het geluid zoveel beter klinkt.daarom zeg ik laat u oren oordelen en verglijk nooit jou set met dat van een ander niet elke huiskamer of kelder is nu eenmaal hetzelfde.mvg jo boreas.

Menno
8 maanden geleden

Jammer dat u onder het artikel 1 april hebt gezet. Ik zat me (als anti-kabel-fetisjist) al weer op te winden over zoveel onzin.
Leuke grap verder ;- ))
Groeten, Menno