Home » Sound Advice Blog » Speaker kabels, de zin en onzin ervan !

Speaker kabels, de zin en onzin ervan !

Gepubliceerd op 17 maart 2019 om 13:35

Speaker kabels zijn, al zolang er speakers op de markt zijn, een discussie punt en ook in deze blog gaan we een standpunt innemen waar gegarandeerd niet iedereen het mee eens zal zijn. Een gedurfd standpunt wellicht zelfs want wij menen:

Extreem dure speaker kabels zijn weggegooid geld !

Kabels

Speaker kabels zijn er in vele soorten en maten en elke soort en maat past wel bij een bepaalde speaker. Zo zijn 1.5 mm speaker kabels veel gebrukt voor surround speakers en worden 2,5 tot 4,5 mm kabels gebruikt voor full range speakers.

 

Veel gebruikte transparante koperen luidsprekerkabel

Kabeldikte

De kabel dikte is doorgaans bepalend voor het vermogen wat er doorheen moet. Dat zijn we ook zo gewend bij reguliere stroom toepassingen. Als je bijvoorbeeld een te dunne kabel aan je friteuse monteert zul je merken dat de kabel warm wordt tijdens het gebruik. Dit komt met name omdat de friteuse meer vermogen vraagt dan wat de kabel feitelijk kan leveren. De kabel is dan te dun om het volledige vermogen bij de friteuse af te geven. De warmte in de kabel ontstaat door de weerstand die de kabel geeft ten opzichte van de hoeveelheid vermogen die erdoor moet.

 

Hierin speelt ook mee dat iedere kabel een bepaalde weerstand heeft. De weerstand zit hem dan in de dikte en de soort van het gebruikte metaal waar de signalen ( spanning ) doorheen moet. Als minder draden er in de kabel lopen, kan er minder spanning door.  De dikte  ( of dunte ) van de kabel bepaald daarmee tevens de weerstand van die kabel. Moet er dus veel spanning door een kabel, dan moet die kabel ook dikker zijn of moet dit verdeeld worden over meerdere dunnere kabels.

 

 

Luidspreker kabel

Voor een luidspreker te laten werken heb je 2 kabels nodig, een Plus (  Rood   ) en een Min, (Zwart) . Op sommige kabels wordt ook wel een lijn aangegeven of wordt de kabel zelf fysiek aangepast, de Plus kan dan een vierkant deel van de kabel zijn en de Min rond.

De doelstelling van een luidspreker kabel is natuurlijk jouw luidsprekers te voorzien van signaal. Dat signaal komt uit jouw versterker of receiver. Die geeft een bepaald vermogen af aan jouw kabels die dit dan naar de speakers transporteren. Dat is het doel, het transporteren van het vermogen. Meer hoef die kabel niet te kunnen.

 

Vele dunne kabels maken ook een dikke

De duurste kabel ter wereld, 49.000 Euro voor 3 meter !

Welke kabel heb je dan nodig ?

 

Doorgaans kun je heel goed uit de weg met de onderstaande gegevens.

 

Speaker type Vermogen Draaddikte
Kleine speaker / Surround speaker 0 - 100 Watt 1,5 - 2,0 mm
Gemiddelde speaker ( 2-weg / 3-weg ) 100 - 200 Watt 2,5 - 3,5 mm
Grote speaker ( woofers > 16 cm ) 300 - 1000 Watt 3,5 - 4,5 mm

Wil jij de juiste speaker kabel voor jouw Klipsch speakers, vraag dan vrijblijvend ons om advies.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Dorian Liveyns
2 maanden geleden

Beste,
Wij hebben een Denon AVR S650 receiver en een surround set van Q acoustics 3000.
Welke kabel dikte is ideaal om alles met elkaar te verbinden?

Alvast bedankt voor jullie advies!