Home » Sound Advice Blog » Hoe stel ik mijn subwoofer in ?

Hoe stel ik mijn subwoofer in ?

Gepubliceerd op 2 maart 2019 16:31

Eindelijk heb je hem dan, die prachtige woofer waar je al zo lang voor spaarde. Een dikke sub van Klipsch uiteraard - What else ? - die je vervolgens met mooie speciale subwoofer kabel op je receiver hebt aangesloten.

 

Vervolgens start je die gave film die je al lang hebt liggen en je verwacht dat de bassen je om de oren rollen....maar helaas...niets daarvan... geen dikke bas of just een te dikke wollige alles-overdonderende bas. What the ...??? Wat nu ?

Klipsch subwoofers, eenvoudig in te stellen

De juiste instellingen

Om jouw subwoofer optimaal te laten functioneren moet je eerst wat meer weten van de functie van een subwoofer.

Om eerst een veel gehoorde misvatting uit de weg te ruimen, een subwoofer is niet bedoeld als lage tonen speaker. De lage tonen speaker zit namelijk al in jouw front luidsprekers. De subwoofer is juist een woofer die hele lage tonen weergeeft.

Een subwoofer behoort dus niet op de voorgrond te treden bij de muziek die je beluisterd of de film die je kijkt. Hij moet alleen aanwezig zijn om die hele diepe tonen weer te geven zoals je die kunt horen in sommige muziekstukken, tijdens concerten en - met name - in films. Denk daarbij aan grote objecten die omvallen, explosies, vlammen en vuur, harde wind en meer van dat soort zaken.

De subwoofer moet reageren op geluidsfrequenties van 20 Hz tot maximaal 125 Hz. Alles boven de 125 Hz wordt normaliter door je andere speakers weergegeven. Je voelt het al aankomen denk ik, de subwoofer moet je dus instellen op het juiste frequentiegebied, maar hoe doe je dat ?

Front en Surround speakers

Om je subwoofer in te stellen , moet je dus juist niet de subwoofer instellen, maar je moet jouw AV receiver vertellen welke soort speakers er aan hangen. Die classificeer je het makkelijkste door te kijken naar de diameter van de woofer in de betreffende speaker.

De vuistregel daarbij is dat speakers met woofers kleiner dan < 16 cm diameter ingesteld dienen te worden op SMALL in jouw receiver. Alles groter dan > 16 cm diameter stel je in op LARGE.

 

Voorbeeld:
Op de afbeelding hiernaast zie je de Klipsch RP-8000F vloerstaande speaker. De woofers daarvan zijn - volgens de technische specificaties - 8 Inch oftwel 20 cm. deze stel je dus in op jouw receiver als LARGE.

Rechts zie je ook de RP-502S Surround speaker. De woofers daarvan zijn beduidend kleiner met hun 5,25 Inch oftewel 13,3 cm. Die stel je dus in als SMALL in jouw receiver.

 

Dit doe je met alle speakers die jouw set heeft. Je zult bemerken dat het geluid veel beter wordt als alles goed ingesteld staat. Kom je er niet uit, laat dan jouw set instellen door onze ervaren geluidstechnici, je kunt hier een afspraak inplannen.

 

Subwoofer volume en range instellen

De meeste subwoofers van Klipsch hebben twee draaiknoppen, een voor het volume en een voor het frequentiebereik. 

 

Frequentiebereik ( Low Pass ) 

Heeft jouw AV Receiver de optie om een crossover frequentie in te stellen ( lees de handleiding ) dan draai je de draaiknop voor het frequentiebereik helemaal open naar LFE. Alleen als jouw receiver geen mogelijkheden heeft om een frequentiebereik ( crossover ) in te stellen kun je het frequentiebereik van de subwoofer handmatig instellen.

 

Volume ( Gain ) 

In de praktijk wordt aangeraden om de subwoofer in te stellen op 5. Ja hij kan tot 10 maar dat is veel te hard, dat zul je snel bemerken. ;)

 

Is het gelukt met de instellingen ?  Laat dan eens een leuk bericht achter hieronder.
Kom je er niet uit, laat dan jouw set instellen door onze ervaren geluidstechnici, je kunt hier een afspraak inplannen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.