Home » Sound Advice Blog » Dolby Atmos of DTS:X ?

Dolby Atmos of DTS:X ?

Gepubliceerd op 13 februari 2019 om 09:08

Wat is Dolby of DTS en wat zijn de voornaamste verschillen tussen deze twee systemen ?

 

Dolby

Dolby Labs is bekend van cassettedecks uit de 70er en 80er jaren. Op de cassettedecks zat een "Dolby" stand die de ruis verminderde van de tape zonder direct de hoge tonen sterk te verminderen. Tegenwoordig kennen we Dolby van zaken als Dolby Digital, Dolby Surround, Dolby Atmos, Dolby Vision en meer digitale formaten.

 

DTS

DTS staat voor " Digital Theatre System" en wordt gebruikt in bioscopen en bij films thuis op DVD, Bluray, Laserdisc en andere digitale formaten van multimedia. 

 

Nu kunnen we u overladen met massa's aan digitale onderbouwde feiten en afbeeldingen maar dat gaan we niet doen. Vele van onze bezoekers van de Blogs zijn juist op zoek naar een eenvoudige benadering. Dus bij deze de meest voorname verschillen.

 

Dolby staat tot DTS als MP3 tot WAV.

Die is kort en krachtig nietwaar ? Veel korter kunnen we het niet maken, wel moeten we een beetje nuanceren. Dolby maakt gebruik van compressie net als MP3 dat doet. Het format wat Dolby creëert heet AC3.

 

DTS is doorgaans geëncodeerd in een WAV bestand. WAV bestanden kent men als ongecomprimeerde data. Dat is bij DTS net zo behoudens dan dat DTS in de hogere regionen boven de 16 kHz veel meer comprimeert waardoor zaken als ruis en zeer hoge audio niet meer waarneembaar zijn. Nu geldt sowieso dat voor de gemiddelde volwassene de frequenties boven de 17 kHz nagenoeg onhoorbaar zijn waardoor het zinloos is om die frequenties mee te sturen in de audio .

 

DTS audio in film bestanden is veel groter dan Dolby AC3 geëncodeerde filmbestanden. DTS maakt dan ook gebruik van originele studio kwaliteit opnamen op 48kHz en DTS HD-MA en DTS:X formats comprimeren helemaal geen data meer, maar gebruiken de originele audio.

Het verschil kan wel 4 keer zo groot zijn. Waar een gemiddelde film ongeveer 1.5 GB aan data voor Dolby AC3 gebruikt, kan dat bij DTS oplopen tot 6 GB of meer.

 

Hoe werken dan al die kanalen

In beide formats zitten diverse geluidsstromen. Elk kanaal wat u hoort uit uw DVD of Bluray is gecodeerd in een audiostream. De DVD / Bluray speler of de AV receiver waarop deze zit aangesloten, herkend het formaat en pakt de AC3 of DTS stream weer uit naar de diverse separate kanalen.

 

Bij Dolby zal het systeem eerst de diverse kanalen moeten uitpakken naar separate stromen. Vervolgens wordt iedere stroom audio weer " uitgepakt" net zoals dat bijvoorbeeld bij MP3 gebeurd. Echter bij Dolby is er een aanzienlijk verlies , met name in de hogere regionen, omdat Dolby boven de 12 kHz de stereo signalen samenvoegt net als in een MP3 bestand. " Joint Stereo" of in dit geval "Joint Multi channel".

 

Bij DTS Audio blijven de kanalen onaangetast en wordt alleen bij regulier DTS Audio een deel van de hogere regionen verwijderd / gefilterd , bij DTS HD-MA en DTS:X wordt niets meer gefilterd en wordt de originele audio track die de film maker heeft gemaakt, gebruikt.

 

De Klipsch Dolby Atmos / DTS:X speaker range is voor beide soorten audio uitermate geschikt en uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat DTS:X inderdaad beter klinkt en een betere ruimtelijke ervaring geeft.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.