Home » Sound Advice Blog » Welke subwoofer past bij mij ?

Welke subwoofer past bij mij ?

Gepubliceerd op 7 februari 2019 om 00:04

Het samenstellen van een mooie geluidsset kan soms een uitdagend werkje zijn, niet in de laatste plaats vanwege de grote keus die er is op het gebied van Home Audio, maar ook vanwege de verschillende vermogens en formaten van de speakers.

 

Een subwoofer is wat dat betreft dan ook iets speciaals om te kiezen. Daarover in deze blog wat meer algemene informatie. Als u op zoek bent naar een maatwerk oplossing, dan kunt u het beste een persoonlijk advies vragen.

De basis

Zoals een huis zonder goede fundering een wankel geheel wordt, zo geldt dat ook voor een goede surround of stereo set. 

In de weergave van de muziek die u luistert, wilt u alles wat de artiest of uitvoerende erin heeft gestoken ook kunnen horen, dat spreekt voor zich. Van de kleinste triangel tot de zwaarste pauken en bassen. Een subwoofer is daarbij onmisbaar.

Wat doet een subwoofer ?

Om dat uit te leggen moet ik eerst een groot misverstand uit de weg te ruimen.

 

Er zijn nog steeds veel mensen die menen dat een subwoofer er alleen is voor de toevoeging van de basweergave, ter ondersteuning van de front speakers of gewoon om een extra vette bas te horen uit de muziek die gespeeld wordt.

Dat is dus niet de primaire reden !

 

Een stukje uitleg : een subwoofer is een luidspreker, zij het van een fors formaat van doorgaans 25 cm diameter of meer, die alleen bedoeld is om de allerlaagste tonen weer te geven. Daarbij moet u denken aan geluidsfrequenties vanaf 20 tot rond de 125 Hz. Daarboven zullen altijd uw front luidsprekers de rest van de weergave verzorgen.

 

De subwoofer doet dus in verhouding maar een klein stukje van de totale weergave. Die allerlaagste tonen, vanaf 20Hz tot 100 Hz, zijn essentieel en zijn in nagenoeg iedere opname aanwezig.

 

Nu kan het zijn dat met oudere opnamen ( van voor 1980 ) er betrekkelijk weinig bas of lage tonen in het bereik van de 20 - 125 Hz aanwezig zijn. Dus niet alle muziek of films zullen de subwoofer aanspreken met het gevraagde frequentiebereik.

 

Oudere opnamen weinig bas ?

Dat klopt, bij oudere opnamen zit vaak aanzienlijk minder bas. Dat laatste komt omdat er bij de opnamen toentertijd deze lage tonen werden afgekapt, niet werden opgenomen omdat ze bij de opname weggefilterd werden. Zeker in de tijd van de elpees ( vinyl ) waren bassen lastig, met name de allerlaagste bassen konden de naald van de platenspeler extra laten trillen ( vibreren ) waardoor er een zoemtoon ( rondzingen ) waarneembaar werd.

Dit verstoorde de weergave van de platen, dus werden deze tonen uit de opname weg gelaten. Daarbij komt ook dat de techniek nog niet goed was berekend en ingesteld op die allerlaagste tonen. Inmiddels zijn platenspelers verbeterd en naalden zijn minder gevoelig voor resonantie. Het gebruikte vinyl is ook verbeterd en bij hoge kwaliteit vinyl platen wordt tegenwoordig vaak 180 grams vinyl gebruikt wat minder resoneert door het gewicht van de elpee zelf. Maar dit ter zijde. Het gaat dus om de subwoofer.

Welke subwoofer heb ik nodig ?

Nu we weten wat de reden is om een subwoofer te hebben, kunnen we gaan bekijken welke er nodig is. Dat wordt door meerdere factoren bepaald, te weten ;

 

- grote van de kamer 

hoe groter de kamer, des te groter kan de subwoofer zijn

 

De grote van de kamer speelt een rol in het bepalen van de juiste maat. Om u niet te vervelen met langdradige berekeningsformules en meer hebben we hieronder een lijstje gemaakt van woonkamer formaten en de daarbij mogelijke Klipsch subwoofer.

 

- vermogen van de andere luidsprekers

Het vermogen van de andere luidsprekers moet ruwweg de helft zijn van de subwoofer.

 

Het vermogen van de andere luidsprekers moet in verhouding zijn met de subwoofer.  Wordt de subwoofer te klein bemeten dan heeft u het gevoel de sub niet of nauwelijks te horen, daarentegen als deze te groot is, dan overheerst deze de rest.

 

- uw persoonlijke voorkeur

Houdt u van donderende rollende lage tonen of bent u een purist op geluidsgebied ?

 

Een subwoofer heeft de capaciteit om de bas zeer nadrukkelijk aanwezig te maken, kan lage tonen weergaven op een subtiele wijze, maar kan ook met donderend geraas een explosie of waterval hoorbaar maken. Uw eigen voorkeur daarin is mede bepalend voor de keuze van de subwoofer

 

- uw budget

Hoeveel kunt/wilt u besteden aan de subwoofer ?

 

Hoe groter de subwoofer des te sterker zal deze zijn qua basweergave, maar daarmee stijgt ook de prijs ervan.

 

 

Stereo Subwoofer ?

Vraag van een klant: Op sommige moderne receivers zit een stereo uitgang voor de subwoofer , waarom ?

 

Hoewel lage tonen uit een subwoofer omnidirectioneel zijn, is de weergave van de subwoofer dus niet zo gericht als die van de midden tonen of hoge tonen luidspreker. De bas "vloeit" als het ware overal omheen. Het doel van en dubbele subwoofer plaatsing is om een grotere spreiding van de laag weergave te bereiken. Veelal kan men dan met 2 kleinere subwoofers hetzelfde effect genereren - of soms een beter effect - als met 1 grote.

 

Wilt u meer weten over de juiste subwoofer en de plaatsing daarvan in uw huiskamer ?  Neem dan contact op met Sound Advice.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.