Home » Sound Advice Blog » Dolby Atmos uit een TV ?

Dolby Atmos uit een TV ?

Gepubliceerd op 24 januari 2019 om 00:00

Het buzzwoord van deze tijd is op audio gebied toch wel " Dolby Atmos" . Dit systeem, wat voortborduurd op de reeds bekende Dolby Digital en Dolby Surround methodes ( AC3 ) , brengt een extra dimensie in het spel voor de reflecties van de audio.

 

Wat is Dolby Atmos ?

Het gehele systeem draait om de veelheid van luidsprekers. In de bioscoop worden tussen de 10 tot 20 luidsprekers voor dit systeem gebruikt om extra beleving en een gevoel van " er middenin zitten " te creëren. Dit is allemaal gebaseerd op de reflecties die wij horen. Die horen wij niet alleen met onze oren maar ook met ons hoofd.

Een voorbeeld:
Als u een concert bezoekt dan is een van de voornaamste redenen daarvoor de ambiance die in de concertzaal aanwezig is. Die ambiance wordt gecreëerd door de reflecties van de muziek tegen de wanden en het plafond van de zaal waarin het concert gehouden wordt. Hoe groter die zaal, des te langer duren de reflecties.  dit ervaren wij als " ruimtelijk geluid " .

Datzelfde concert opgenomen in een studio zou in onze beleving niet " live " klinken hoewel het wel " live " wordt opgenomen. Wat mis je ?  Juist de reflecties.

 

Op deze foto zie je een typische indeling van een Klipsch Dolby Atmos systeem.

 

De witte gebieden geven de afstraling aan die Dolby Atmos speakers geven.

Deze extra reflecties worden toegevoegd naast de reguliere afstralingen die u gewend bent van 5.1 systemen. Door de reflectie via het plafond wordt ook hier een langer reflectie-pad voorzien en tevens wordt de audio " gediffiuseerd" wat ertoe bijdraagt dat de beleving van ruimtelijkheid vergroot wordt.

 

Het is nagenoeg onmogelijk om deze eerlijke en directe reflecties na te bootsen met speakers uit en TV, ook al wil o.a. een recent artikel in de NRC je laten geloven dat dit wel kan. In een TV zit electronica die inderdaad de ruimte kan meten, maar daar houdt het dan ook mee op. De TV zal, middels digitale technieken en ingebouwde delay-software er voor zorgen dat een Dolby Atmos geluid gesimuleerd wordt. Dat kan bevredigend zijn als je nog niet weet wat een echte Dolby Atmos installatie kan doen. Heeft u eenmaal een echte installatie gehoord, dan begrijpt u dat een TV, hoe mooi en modern ook, nimmer met 2 speakers een 7.1.2 of 5.1.2 set kan imiteren. »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.