Klipsch Subwoofer plaatversterker vervangen

Gepubliceerd op 21 september 2023 om 10:12

Klipsch subwoofers behoren tot de meest favoriete subwoofers die er te verkrijgen zijn. De modellen zijn zeer populair en met name de 12 en 15 Inch modellen zijn in Nederland veel verkocht. Deze modellen hebben echter een probleempje met de plaatversterkers. Door de opbouw wijze kunnen deze plaatversterkers na gemiddeld een jaar of 3 continu gebruik opeens er mee ophouden. Dan is het het beste om de plaatversterker te vervangen. In deze blog lees je hoe je de plaatversterker van jouw Klipsch SPL120 , Klipsch R112SW, Klipsch SPL-150 of Klipsch R115SW subwoofer eenvoudig kunt vervangen.

Oorzaken van uitval

Voordat je gaat kijken om jouw Klipsch subwoofer plaatversterker te gaan vervangen is het zinvol om eerst wat andere stappen te doorlopen. Misschien hoef je jouw Klipsch subwoofer plaatversterker nog niet te vervangen en zit de oorzaak elders.

Gebruik de tabel hieronder om de mogelijke problemen en een voorgestelde actie te doorlopen.

 

Symptoom Mogelijke oorzaak
Subwoofer gaat niet aan Controleer de stekker zowel in het stopcontact als aan de achterzijde, door trillingen kan de stekker los zijn komen te zitten. Druk deze aan en probeer opnieuw.
Subwoofer lampje brand, geen geluid De voeding werkt maar er is geen geluid. Controleer de aansluiting van de subwoofer kabel, zowel aan de zijde van jouw AV-Receiver als aan de zijde van de subwoofer, probeer eventueel een andere kabel uit om te zien of er geen breuk in de subwoofer kabel zit.
Subwoofer lampje brand, geen geluid, kabel in orde Bekijk de schakelaars van jouw subwoofer eens goed, staat deze in AUTO of ON mode voor de spanning ?
Subwoofer lampje brand, wel geluid maar erg zacht Controleer de instellingen van de GAIN en de FREQUENTY instellingen. Stel FREQUENCY in op de laagste tonen die jouw front speakers kunnen weergeven en zet het volume ( GAIN ) op 50% dus halverwege, probeer opnieuw.
Suwboofer geeft krakerig geluid Dit is ee mogelijk signaal van een defecte plaatversterker, controleer je bekabeling en instellingen, als dat allemaal goed is, probeer een andere bron aan te sluiten of wissel van AV-Receiver, ook die kan defect zijn.
Subwoofer kraakt en geeft constant " whoomp " geluiden waarbij de woofer duidelijk naar buiten treedt Dit is een duidelijk signaal van een defecte plaatversterker. Dit kan een voedingsprobleem zijn in de plaatversterker of een signaalbron probleem. Koppel de subwoofer los van jouw AV-receiver en schakel deze opnieuw in. Als het geluid dan nog voortgebracht wordt, is jouw plaatsversterker defect.

Klipsch Subwoofer plaatversterker vervangen

 

Het vervangen van een Klipsch Subwoofer plaatversterker is een eenvoudige klus die een ieder die een kruiskop schroevendraaier kan hanteren zelf kan uitvoeren. Hieronder zie je stapsgewijs de stappen die je moet doorlopen.

Benodigde hulpmiddelen:

  • #2 Philips Kop Schroevendraaier
  • Kleine platte schroevendraaier

 

Zorg dat u de juiste Klipsch subwoofer plaatversterker heeft besteld, u vind hiernaast linkjes naar de juiste modellen Klipsch subwoofer plaatversterker en kunt deze snel en eenvoudig bij ons bestellen.

Levertijden zijn afhankelijk van actuele voorraden.

 


Stap 1

1. Verwijder de montage schroeven ( 10 stuks ) 

Deze schroeven verwijderd u met een Philips Schroevendraaier, ook wel bekend als kruiskop schroevendraaier.

 

Zorg ervoor dat de subwoofer is losgekoppeld van uw AV-receiver en van de spanning, voordat u verder gaat!!!


Stap 2

 

Zodra de schroeven zijn verwijderd, geeft u de Klipsch subwoofer plaatversterker een licht rukje om de afdichting te verbreken die de Klipsch subwoofer plaatversterker op zijn plaats houdt. U kunt ook een platte schroevendraaier tussen de plaat en de kast steken om dit te vergemakkelijken.

Zodra de Klipsch subwoofer plaatversterker uit de kast is verwijderd, gebruikt u een kleine schroevendraaier met platte kop om de draadclips los te maken die de positieve ( + rood )  en negatieve (- Zwart ) klemmen op de Klipsch subwoofer plaatversterker vasthouden

Opmerking: dit zijn push-on connectoren. Deze hebben een vergrendeling (sluiting) in het midden van de connector. Probeer deze dus niet zomaar los te trekken, maar gebruik een tangetje of een punt van een schroevendraaier om de vergrendeling in te drukken en de connector vrij te maken. Na indrukken kunt u de connector eenvoudig van de pen af schuiven.

 


Stap 3

 

Als de subwoofer een LED-indicatielampje aan de voorkant heeft, is een draad die naar de LED loopt ook zichtbaar zodra de Klipsch subwoofer plaatversterker is verwijderd. Dit is een dunne draad met doorgaans een kleine witte tweepolige stekker.

Opmerking: dit zou een "clip-on" connector moeten zijn. Er kan een klein tabblad zijn dat u moet indrukken om de verbinding los te maken.

 

Verwijder de LED-draad en sluit deze in exact dezelfde positie aan op de vervangende plaatversterker. De connector moet makkelijk te plaatsen zijn en kan er maar op 1 manier in geklikt worden.


Stap 4

 

Nu is het tijd om de nieuwe Klipsch subwoofer plaatversterker uit te pakken en gereed te leggen.

Controleer voor de zekerheid of u de juiste versie heeft.

Op de achterzijde van de Klipsch subwoofer plaatversterker staat ook het model en type aangegeven.

 

Als die overeen komen kunt u de twee draden gebruiken ( + rood en - Zwart ) die naar de woofer leiden, die u in stap 2 heeft losgemaakt, weer aansluiten op de platte pennen op het mainboard. Let op de polariteit . Rood is +, Zwart is -

 


Stap 5

 

Zodra alle draden op hun plaats zijn, duwt u de Klipsch Subwoofer plaatversterker terug in de subwoofer en houdt u deze op zijn plaats.

 

Schroef nu eerst de bovenste schroeven terug om te zorgen dat de Klipsch Subwoofer plaatversterker op zijn plaats blijft, schroef daarna de resterende schroeven vast.

 

Hierna is de vervanging klaar. U kunt nu de subwoofer signaalkabel vanaf uw AV-Receiver weer op de LFE ingang aansluiten.

Hierna de FREQUENTIE potmeter volledig open draaien en de GAIN op 50% zetten.

Steek nu de stroomkabel weer in de spanningsaansluiting en schakel de subwoofer in op het gewenste gebruik ( ON of AUTO ) .

Klaar !! Veel plezier met uw nieuwe Klipsch subwoofer plaatversterker !

 

Lukt het u niet om dit klusje te klaren ? Geen probleem, u kunt ons ook vragen om het voor u te doen.

Neem contact met ons op om afspraken te maken over de vervanging, dat kan zowel bij ons ( klaar-terwijl-u-wacht ) of tegen een vergoeding bij u aan huis. Dit laatste is veelal te verkiezen als het om 15 Inch subwoofers gaat, vanwege het formaat en het gewicht.

 

Vind u dit een handig blog item ? Deel dit dan op Social Media met jouw vrienden en kennissen ! Dank u wel !

 

 

Foto's in dit blog zijn copyright Klipsch Inc.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.