Hoe maak je luidspreker frontjes schoon?

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 11:58

Stoffige luidspreker frontjes, wat doe je eraan?

Luidsprekers komen in allerlei vormen en maten. De luidsprekers die we thuis gebruiken zijn;

 • inbouw luidsprekers
 • opbouw luidsprekers
 • surround luidsprekers
 • boekenplank luidsprekers
 • vloerstaande luidsprekers

 

Veel van deze luidsprekers zijn voorzien van frontjes ook wel " grille " genaamd. Deze frontjes hebben de functie dat ze de speakers in de luidspreker beschermen tegen stof en mogelijke beschadigingen.

 

Speaker conus

De speakers zelf - ok wel drivers genoemd - hebben ook stof kapjes ingebouwd zitten, dat is de fameuze 'conus" , die beschermd de luidspreker tegen stof en invloeden van buitenaf. Zoals je op de afbeelding hiernaast ziet kan die beschadigd raken als je geen frontjes voor je luidsprekers hebt. Dit ziet er slordig uit maar heeft uiteindelijk geen effect op de werking van de speaker. Op internet zijn talloze mogelijkheden te vinden ( spelden, stofzuiger, etc ) om dat op te lossen.

 

Luidspreker Frontjes Vol Stof

Na verloop van tijd, ook in het schoonste huis, zal er stof zich gaan nestelen in de poriën van het luidsprekerdoek van de frontjes. Dit stof zou, als het heel veel en heel dicht is, nadelig kunnen werken op de doorvoer van hoge tonen met name. Lage tonen komen er veelal nog wel doorheen zonder problemen.

 

Dit kun je snel en eenvoudig testen door te luisteren met en zonder frontjes op je luidspreker. Hoor je duidelijk dat het geluid met de frontjes erop doffer klinkt, dan is de kans groot dat de frontjes " verstoft" zijn...ergo, vol stof zitten.

 

Luidspreker frontpaneel

Ingedeukte conus

Frontje met magneetbevestiging

Hoe krijg ik het stof uit mijn luidspreker frontjes?

We hebben al vaker deze vraag gekregen, vandaar dit blog item.

De oplossing om dit op te lossen is zo simpel dat de meesten er niet eens aan denken.

 

Spoel je frontjes gewoon af met lauwwarm water !

Zo simpel als dat klinkt, is het ook. Veel frontjes zitten met rubber nopjes of tegenwoordig veelal met magneetjes aan de luidspreker bevestigd. Als je het volgende stappenplan volgt heb je in luttele tijd nieuw uitziende frontjes.

 

 1. Schakel je geluidsset uit, puur voor de veiligheid.

 2. Neem de frontjes voorzichtig los van de luidsprekers. Frontjes met magneten kun je zeer eenvoudig los halen, frontjes met rubber nopjes of andere ophangsystemen moet je rustig los maken zodat je niets afbreekt.

  Zijn de frontjes niet van dun doek maar van schuim, dan kan het zijn dat dit schuim met klittenband aan de luidspreker is vastgemaakt. Peuter voorzichtig een hoekje los om dat te onderzoeken. Klopt dat, ga dan rustig verder om langzaam het schuim los te halen.
 3. Spoel de frontjes af onder de kraan of met de douche, al naar gelang het formaat van het front.

  Let op :  gebruik geen enkele vorm van schoonmaakmiddel of zeep, ook geen " veilige " groene zeep of iets dergelijks, alleen puur water !

  De reden hiervoor is dat veel zeepsoorten een dunne film achter laten die daarna sneller stof aantrekt omdat deze licht plakkerig kan worden.

 4. Heb je de frontjes afgespoeld, aan beide kanten, laat ze dan rustig tegen een muurtje staan in de douche om te laten uitlekken en drogen. 

 5. Zijn de frontjes helemaal droog, dan kun je ze weer terug plaatsen op de wijze waarom je ze hebt losgemaakt.
  ( magneetjes, voetjes, plugjes of klittenband

 

Het enige wat je nu nog rest is wel genieten van het geluid uit jouw set en het zicht op mooie, als nieuw zijnde , frontjes.

 

Heb je vragen hierover, plaats ze dan hieronder in een reactie !

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.