
Audio Crossover, wat is het ?
Het instellen van een crossover geeft vele audiofielen en liefhebbers van goed geluid nog al eens grijze haren om de optimale stand van de crossover instellingen te vinden. Toch hoeft dat niet zo heel erg ingewikkeld te zijn en worden er, vaak door goedbedoelende video-tech-wizards, allerhande zaken bijgehaald die uiteindelijk niet echt van toepassing zijn, waardoor je op een gegeven moment niet meer weet wat je nou of niet moet doen.
Alvorens we in gaan op het instellen van een crossover, gaan we daarom eerst kort bekijken wat een crossover is en welke soorten er zijn. Daarna geven we je enkele simpele tips om jouw crossover in te stellen. Kom je er echt niet uit, ook dan hebben we hulp voor je klaar staan :)
De Passieve Crossover
In een luidsprekerbox met meer dan 1 luidspreker, bijvoorbeeld een boekenplank luidspreker met een aparte hoge tonen en lage tonen luidspreker, is er veelal een passieve crossover ingebouwd.
De passieve crossover - een printje met filterende onderdelen - zorgt ervoor dat alle tonen boven een vastgezette frequentie naar de tweeter gaan en alles daaronder naar de lage tonen speaker. Een soort "audio-splitter" zeg maar.
Dit type crossover is niet instelbaar.
De Actieve Crossover
Naast de passieve crossover is er ook een actieve crossover. Dit type crossover zit niet in je luidspreker, maar zit in systemen voor de versterker, bijvoorbeeld in een voorversterker of een speciale crossover. Dit type kom je tegenwoordig niet heel veel meer tegen, alleen in de Live PA wereld worden deze nog wel gebruikt.
De Crossover op je subwoofer instellen
Actieve Subwoofers zijn voorzien van een Crossover instel-regelaar.
Deze regelaar regelt welk deel van het frequentiebereik jouw subwoofer moet overnemen . Als de subwoofer een bereik heeft van 40 Hz tot 120 Hz ( meeste hebben dat, sommige gaan zelfs nog lager ) stel je deze in op de frequentie waar jouw luidsprekers stoppen.
Wat bedoel je nou?
Stel, jouw luidsprekers kunnen van 60 tot 22000 Hz weergeven. Doorgaans een ruim bereik, maar voor echte lage bassen wil je net even meer power in je lage weergave.
Daar is die subwoofer voor. De fabrikant van jouw luidsprekers geeft op dat jouw luidsprekers reageren vanaf 60 Hz. Dat is doorgaans de allerlaagste waarde die ze ooit bemeten hebben. Effectief zitten de luidsprekers er vaak 10 tot 20 Hz boven voordat wij wat horen. Door dan jouw subwoofer de crossover frequentie in te stellen op 70 Hz, gaat jouw subwoofer alles onder die frequentie weergeven.
Effectief is dan het resultaat :
Subwoofer : 40 tot 70 Hz **
Luidsprekers : 60 tot 25000 Hz.
Het gebied waar de subwoofer en de luidspreker de frequenties wisselen is het cross-over gebied. Daar kun je dus mee spelen, wil je meer bass, stel dan jouw subwoofer wat hoger in qua frequentie zodat zijn bereik wat verder doorloopt, bijvoorbeeld 90 Hz, dan geeft de subwoofer extra boost aan jouw basweergave.
Een andere methode is dat je soms op je AV receiver kunt instellen dat je extra bass wilt. Die instelling vind je in het Set-up menu van jouw receiver. Voor films meestal niet handig, maar voor muziek kan het wel prettig zijn. iets om mee te spelen en te testen.
**De meeste subwoofers geven weer vanaf 40Hz. Sommige vanaf 20Hz.
Hoe stel je de crossover in op je Av Receiver ?
Moderne AV Receivers maken het veelal nog makkelijker om zaken in te stellen. Zo zorgen de Integra AV Receivers, middels Klipsch Optimized Mode ervoor dat jouw Klipsch Inbouw speakers en Vloerstaande modellen op exact de juiste frequenties afgesteld worden. Heb je andere luidsprekers, dan maak je snel en eenvoudig gebruik van het meetsysteem wat ingebouwd zit in elke Integra AV Receiver, wat jouw kamer voor je inmeet en je crossover meteen goed zet.
Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen is op jouw subwoofer crossover instelling op maximaal te zetten. Omdat jouw AV Receiver de taak overneemt van het instellen van de crossover, hoeft jouw subwoofer dat niet meer te doen. De AV receiver zorgt ervoor dat, afhankelijk van de muziek of films die je afspeelt met de AV-receiver de juiste frequenties op de juiste plek terecht komen.
Kom je er ondanks deze tips en trucks niet uit ? Geen nood, wij komen je graag helpen om het goed in te stellen. Tegen een meer dan redelijk tarief stellen wij jouw stereo of surround set voor je in en geven we nog wat pointers om het nog verder te optimaliseren. Afpraak maken ? Neem contact op !
Vragen ? Stel ze gerust hieronder, dan kunnen anderen ook leren van de antwoorden.
Reactie plaatsen
Reacties
Een beetje Subwoofer moet toch wel lager gaan dan 40Hz, is mijn mening. De betere gaan tot 20Hz, en dat is ook zo'n beetje de ondergrens wat we kunnen horen. Nog lager kan je alleen voelen. Ook leuk, maar dat kost heel veel energie....
Antoine, we zijn het met je eens dat veel moderne subwoofers vanaf 20Hz al werken, echter er zijn nog heel veel subwoofers die dat niet kunnen. :)