Wat is de beste kwaliteit in muziek?

Gepubliceerd op 21 mei 2023 om 13:56

Muziek kwaliteit ?!

 

Muziek opnamen zijn al zo oud als Edison's wasrollen, dat hadden we al vastgesteld, maar wat is nou de beste geluidskwaliteit. Daar lopen de meningen veel over uiteen.

De een zweert bij zijn streamer waarmee hij muziek via internet streamed, de ander grijpt steevast naar zijn vinyl collectie en zet liever een elpee op dan een CD. 

Analoog vs Digitaal

Hiernaast hebben we een aantal populaire opname manieren bij elkaar gezet en deze gerangschikt als Analoog of Digitaal.

 

Analoog is voornamelijk oudere apparatuur die op analoge wijze de muziek op een medium heeft opgeslagen. De wasrol, de bakeliet en later vinyl elpee werken in feite met een naald die in een waslaag een golfpatroon inkrast. Door een naald dat golfpatroon af te laten tasten, kunnen die analoge muziekgolven weer hoorbaar gemaakt worden.

 

Digitaal is gebaseerd op computer technologie en bestaat in feite uit 1-en-0-llen ( eenen en nullen ) .De muziek wordt in kleine digitale hapjes ( samples ) opgeslagen op een medium en door die samples met een vaste snelheid af te spelen wordt de muziek weer hoorbaar gemaakt. 

Analoog Digitaal
Wasrol CD / DVD / BluRay
Bakkeliet MD Speler
Vinyl MP3
Bandrecorder Bitstream
8-Track Dolby Digital
Cassettebandje DTS Audio

Wat is beter ?

Die vraag is lastig te beantwoorden omdat veel van de schoonheid van de muziek in de beleving zit. Het starten van een MP3 op je telefoon is niet zo erg spannend. Diezelfde track afspelen vanaf een elpee is een duidelijk meer bewerkelijke manier. Waar je op je telefoon slechts zoekt en aanklikt, is het opzetten van een elpee meer werk :


- hoes selecteren
- draaitafel gereed maken
- plaat voorzichtig uit de hoes nemen
- op de draaitafel leggen
- afstoffen
- draaitafel aan zetten
- naald op de plaat laten zakken
- volume aanpassen

Beiden leveren muziek op echter zullen veel vinyl liefhebbers zeggen dat ze de beleving van vinyl veel leuker vinden en daarin zit het verschil. Effectief zou een digitale weergave zelfs nauwkeuriger kunnen zijn dan een vinyl weergave, maar de beleving is minder, ook al is het geluid wellicht beter.

Muziek en wat het beste klinkt voor jou is dan ook heel persoonlijk en is zelfs afhankelijk van je locatie, je gemoedstoestand en veel meer.

 

Zorg dat je geniet van jouw muziek, of dat nou een MP3 op je telefoon is of een mooie elpee op je draaitafel. Geniet er van met de juiste luidsprekers en AV receivers. Dat laatste, daar kunnen wij je mee helpen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.