Muziek is overal om je heen

Gepubliceerd op 20 mei 2023 om 13:25

Muziek is overal om ons heen, maar laat het dan alsjeblieft wel goed klinken !

 

Al sinds de eerste muziek werd opgenomen, door Edison op zijn vermaarde wasrollen, is men al bezig geweest om die opnamen te verbeteren. Uiteindelijk wil je met een opname een zo natuurgetrouwe weergave bereiken van de muziek die gespeeld wordt. Inmiddels zijn daar talloze verbeteringen geweest en heeft de intrede van digitale systemen voor het registreren en verwerken, optimaliseren en weergeven van muziek onze wereld sterk bepaald.

 

Een ding is echter nog niet aangepast en dat is ons gehoor. Wij mensen zijn en blijven, voorlopig althans, nog analoog met analoge oren die op een analoge manier de geluiden die op ons afkomen registreren. Hoe beter dat geluid wordt gemaakt, des te beter is onze beleving. Een straat artiest - zie foto - die op zijn sax staat te blazen zal een hele eigen beleving er aan geven, door zijn wijze van spelen, de hoeveelheid lucht die hij de sax in blaast en de muzieksoort die hij speelt. Dat kun je in een studio opnemen, toch zul je niet dezelfde beleving er aan over houden. Hoe dat kan ? Lees verder...

 

Waarom klinkt het anders ?
Ook als je de allerbeste microfoons gebruikt, de beste opname apparatuur en de beste studio apparatuur om de opname af te mixen, toch vang je niet exact die locatie waarin hij stond te spelen.

 

Ambiance
De reden zit eenvoudig weg in iets wat wij " Ambiance " noemen . Ambiance is alles wat er aan bijdraagt om een bepaalde ervaring te krijgen, om iets te beleven. Dat is meer dan - bijvoorbeeld - een goede opname van de muziek, ook de omgeving speelt er in mee.

Dan hebben we het over de reflecties die de omgeving afgeeft, de echos van zijn muziek tegen de muren om hem heen, de wind die de tonen wegjaagt of juist verder draagt. Al die zaken spelen mee.

Surround
De natuur is dus de meest originele surround bron die we kennen en die laat zich maar moeilijk vangen.

Toch proberen we dat en voegen we steeds meer en meer luidsprekers toe in een ruimte om die reflecties uit de natuur na te bootsen. Want dat is wat surround doet, het bootst de reflecties na waardoor we een gevoel kunnen oproepen dat we, in onze kleine woonkamer, toch (weer) in dat waanzinnig grote stadion zitten.

Bij Sound Advice zijn we, naast zeer ervaren muziek liefhebbers, gecertificeerd door de SAE als geluidsstudio technicus en hebben we een brede liefde voor muziek, apparatuur en alles wat daarmee samen gaat.

Daarbij zijn we realisten, wij gaan voor een top beleving waarin alles van Klassiek tot Rock tot leven komt in jouw woonkamer of thuis bioscoop.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.