Zware speakers vereisen een zware versterker?

" Zware speakers, daar heb je een zware versterker bij nodig !" 

Kent u ze, de adviserende buurmannen, veelal komen we ze tegen op straat of in het lokale kroegje, om maar niet te spreken van de overbekende vriend van een neef van een zus van z'n tante....etc...etc... Ga zo maar door, we hebben ze allemaal wel in onze omgeving, van die  - op zich - goed bedoelende maar o zo foute slimmerikken die jou wel even zullen vertellen welke versterker jij nodig hebt bij jouw speakers.

Laten we eerst even wat recht zetten.

Goede speakers hebben geen zware versterker nodig !

Zo, we hebben het gezegd !

Nu de uitleg voor hen die graag willen weten waarop we dit baseren.
Een goede speaker komt volledig tot zijn recht met een minimale hoeveelheid vermogen. Deze geeft een volledig klankbeeld af zonder dat de versterker zich rot moet werken om de speakers in beweging te krijgen.

Klipsch speakers zijn vanaf conceptie tot aan de feitelijke bouw gemaakt om een zeer efficient te zijn door reeds bij een laag vermogen volledig tot bloei te komen.

Dit wordt bij luidsprekers aangegeven in de vorm van : Gevoeligheid in dB.

We gaan niet helemaal uitleggen hoe dat exact werkt, maar kort aangegeven wordt er in een testomgeving een test toon, vaak 1 kHz, door een versterker tot exact 1 Watt uitgestuurd. Dit genereert een meetbare luidsprekerdruk die op 1 meter afstand gemeten wordt. Die meting voert men uit in Decibel. 

Als er dus bij een speaker aangegeven staat dat deze een gevoeligheid heeft van 80 dB ( DeciBel ) dan gaf deze speaker in de testruimte dus maximaal 80 DeciBel aan geluid af.

Dat lijkt veel, maar effectief is het eigenlijk erg weinig, de Klipsch speakers zijn gekenmerkt door hun hoge gevoeligheid die doorgaans meer dan 92 dB bedraagd. Er zijn zelfs Klipsch speakers die boven de 110 dB aan gevoeligheid hebben.

Voor de eenvoudigere gebruikers onder ons die dit lezen, zie dit als de efficientie van de speaker. Hoe hoger het getal qua gevoeligheid, des te eerder zal de speaker dat geluidsniveau bereiken en dus minder vermogen vragen aan de versterker.

Heb je voor een set speakers van 120 Watt een versterker nodig van 120 Watt ?  

Nee hoor, dat ligt aan de gevoeligheid van de speakers.

Een set Klipsch RF Serie speakers van 120 Watt kun je makkelijk aansturen met een versterker van 60 tot 90 Watt. Daarentegen zul je bij speakers met een lagere gevoeligheid wel meer vermogen erin moeten steken.

Let dus goed op de gevoeligheid van de speaker als je speakers gaat kopen.
Dat scheelt je ook in je portemonee als je er een versterker bij gaat zoeken.

Hou ook oog op wat je afspeelt op de speakers, slechte kwaliteit opnamen kunnen veel ellende geven. Mp3 en dat soort gecmomprimeerde bestanden zijn leuk voor je telefoon en oordopjes, maar niet gewenst voor een goede geluidsset.


 

  Sound Advice         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Mogen wij een cookie te plaatsen op uw computer om het shoppen op onze website een stuk makkelijker te maken ? Wees gerust, er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.