Speakerkabel

Speaker Kabels ?

Welke kabel moet ik hebben voor mijn (dure) speakers ? Dat is een veel gehoorde vraag en het antwoord daarop is even divers als simpel eigenlijk. Waar velen een eigen mening uit de weg gaan, nemen wij een positie in die voor sommigen contraversieel zal zijn.

Wij zeggen namelijk: "  Dikke speakerkabels zijn onzinnig ! "
Nu we de stok lekker in het kippenhok geworpen hebben, beseffen we dat enige motivatie hiervoor gewenst is, dus bij deze.

Hoe werkt een speaker ?
De luidspreker ( dat grote ronde ding in je luidsprekers ) is opgebouwd uit een magneet, een spoel en een soort hoorn. De hoorn zit vast aan de spoel. De spoel krijgt stroom van de versterker in wisselende hoeveelheden. Die spanning die door de spoel loopt laat een magnetisch veld ontstaan - denk aan een electromagneet - en de reeds aanwezige magneet zorgt ervoor dat de wisselende magnetische velden elkaar afstoten waardoor de hoorn gaat bewegen. De hoorn ( de luidspreker zelf dus ) brengt lucht in beweging. De trillingen van de luidspreker worden namelijk via de lucht getransporteerd naar jouw oren. Hoe meer lucht de luidspreker laat bewegen, des te harder klinkt de luidspreker voor ons gehoor.

Tot zover even hoe een luidspreker werkt. Je ziet dat een luidspreker dus werkt middels een elektromagneet. Die moet dus stroom ergens vandaan krijgen. Dat krijgt de luidspreker dus van de versterker. Dat is een gelijkspanning ( geen wisselspanning ).

Omdat het een gelijkspanning betreft zijn speaker draden gemerkt als PLUS en MIN, doorgaans ROOD en ZWART.  

Draad dikte
Nu we dit vastgesteld hebben, kunnen we gaan kijken naar het transport van de stroom en wat daar voor nodig is.

Om een spanning goed te transporteren is koperdraad of zilverdraad de meest ideale geleider. Electriciteit ondervind weinig hinder van koper of zilverdraad en kan dus makkelijk geleidt worden van de versterker naar de luidsprekers.

Luidsprekers en hun formaat
In moderne luidsprekers zitten doorgaans 3 speakers.

• Een hoge tonen speaker, doorgaans klein van formaat , veelal bovenin geplaatst.
• Een middentonen speaker , een kleine speaker of hoorn
• Een lage tonen sppeaker, ook wel woofer genoemd

Dit drietal zorgt voor het geluid.

Het is redelijk eenvoudig om te begrijpen dat de woofer meer stroom nodig zal hebben om in beweging te komen, dan de midden of de hoge tonen speaker. Logischerwijs zal de woofer dan ook meer stroom krijgen van de versterker dan de midden of de hoge tonen speaker. Toch kun je met relatief voordelige speakerdraad - zoals wij die ook in onze shop verkopen - uit de voeten.

Om het makkelijk te maken hebben we hieronder en llijstje gemaakt van de speaker soorten en de kabeldikte die je daarvoor nodig hebt.
 

Speakersoort Speakerdraad dikte advies
Hoge tonen 1,5 mm
Midden tonen 1,5 mm
Lage tonen 2,5 mm
   

Een aardig detail :  99% van de speakerfabrikanten - ook Klipsch - gebruikt veelal draad van niet meer dan 2.5 mm aan de binnenzijde van de luidspreker om de stroom vanaf de aansluitpunten achterop, naar het filter te transporteren en vanaf het filter naar de speakers. Niet meer dan 2,5 mm dikte ! :)

Kortom, bespaar jezelf honderden euro's aan onzinnige kabels en koop gewoon 2.5 mm draad. Dat is meer dan afdoende. Wil je jouw luidsprekers beter aansluiten, kijk dan eens naar Bi-Amping, dat levert meer effect op dan dikke kabels. 

  Sound Advice         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Mogen wij een cookie te plaatsen op uw computer om het shoppen op onze website een stuk makkelijker te maken ? Wees gerust, er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.