Bi-Amping of Bi-Wiring ?

Bi-Amping of Bi-Wiring ??

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Bi-Amping en Bi-Wiring, maar wat is nou het nut ervan ? Laten we dit hieronder eens nader bekijken. 

Bi-Wiring
Bi-Wiring is het aansluiten van twee sets luidspreker kabels aan dezelfde speakers. ( Zie afbeelding ) In feite geeft je de versterker twee keer zoveel mogelijkheid om zijn vermogen naar de speakers te sturen, maar het totale vermogen zal niet toenemen en het zal nog steeds dezelfde versterker zijn die het vermogen levert. Kortom het kost extra kabels en over de effectiviteit wordt nog steeds gediscussieerd. Het is een optie als je graag veel kabels naar je speakers legt, maar echt veel nut heeft het niet zolang je dezelfde uitgangen gebruikt op jouw versterker.
 

Bi-Amping

Bi-Amping is het aansturen van jouw speakers met meerdere versterkers. Een versterker neemt het deel hoog en mid voor zijn rekening en de andere versterker neemt het deel midlaag en laag voor zijn rekening.

Voor hen die in de ICT een beetje hun weg weten kun je het vergelijken met " Load Balancing ". Beide versterkers leveren een deel van het totale vermogen. Doorgaans kan de versterker dan ook beter zijn werk doen omdat deze een gelimiteerd frequentie bereik heeft om te moeten versterken.

Moderne multikanaals versterkers en receivers hebben deze optie veelal ingebouwd zitten en kunnen met een extra setje luidspreker kabels een beduidend beter geluid weergeven.

We hebben zelf de proef op de som genomen met een set Klipsch RP-280F die we in Bi-Amp modus hebben aangesloten. Wat direct opvalt is dat de bassen dieper en voller zijn en dat het hoog sterk maar niet overdreven aanwezig is. Een goede balans wordt hiermee bereikt en omdat bij moderne meerkanaals versterkers er meerdere eindtrappen aanwezig zijn wordt het totale benodigde vermogen verdeeld over meerdere eindtrappen. Dit geeft een betere vermogensverdeling waardoor per eindtrap een hoger vermogen haalbaar is en het geluid in kwaliteit toeneemt.

Wil je dus het maximale uit je set halen, maar heb je het gevoel dat jouw versterker aan zijn max zit, probeer dan eens Bi-Amping met jouw multikanaals versterker. Kijk in de handleiding wat je waar moet aansluiten hiervoor en welke instellingen je moet wijzigen in de versterker en probeer het eens een paar dagen.

Je zult verrast zijn door de de resultaten.

  Sound Advice         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Mogen wij een cookie te plaatsen op uw computer om het shoppen op onze website een stuk makkelijker te maken ? Wees gerust, er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.